;

Město Ostrava se zapojí do Evropského týdne mobility (ETM), kampaně na podporu udržitelných forem dopravy. Rozhodla o tom rada města. Kampaň se koná od roku 2002 vždy od 16. do 22. září. Jejím vyvrcholením je Evropský den bez aut, který připadá na poslední den týdne mobility. Letošním tématem ETM je sdílená, čistá a inteligentní mobilita.

Cílem kampaně je informovat o výhodách sdílení dopravních prostředků s ostatními obyvateli nebo zaměstnanci podniků a motivovat je k používání alternativních a aktivních forem dopravy, jako je používání jízdního kola nebo chůze. Alternativy nejen snižují znečištění ovzduší ve městech, ale také pomáhají předcházet zdravotním problémům spojených s pasivním životním stylem. V kombinaci se sdílenou dopravou mají velký potenciál zlepšit prostředí ve městech.

„U příležitosti Evropského týdne mobility jsme nad rámec celé řady aktivit, které organizují pobočky Knihovny města Ostravy, pro zájemce připravili různorodé akce, zohledňující téma čisté dopravy,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

V sobotu 16. září se mohou zájemci o kampani ETM dozvědět více na akci Zažít Ostravu jinak. Město Ostrava pro návštěvníky připravilo doprovodný program s dopravní tematikou. Budou zde také vystaveny panely s tématikou životního prostředí. Ti, kteří vyrazí do Mošnova na akci Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády České republiky mohou zvolit čistou a bezpečnou dopravu na kole Poodřím – úschova kola na akci je zajištěna Městskou policií Ostrava zdarma. Lidé, kteří v neděli zůstanou v Ostravě, mohou využít slevu na vstupném na radniční věž pro cyklisty – stojany a dohled městské policie bude zajištěn. V úterý a čtvrtek se zájemci mohou zúčastnit vycházky za přírodními zajímavostmi ke Slezskoostravskému hradu a podél Lučiny (sraz zájemců v 17:00 hod. na křižovatce ulic Pivovarská x Muzejní). V pátek v 17:00 hod. je pak připravena komentovaná cyklojízda od Radnice města Ostravy k soutoku Odry s Ostravicí na Landek.

Více informací o Evropském týdnu mobility najdete na www.mobilityweek.eu.

Program aktivit pořádaných u příležitosti Evropského týdne mobility:

Program ETM 2017 Ostrava

Úprava programu – Omluva

Vážení zájemci a fandové cyklistiky,

z důvodu chladného a deštivého počasí v tomto týdnu a nejisté a stále se měnící předpovědi počasí bylo rozhodnuto nepořádat páteční komentovanou cyklovyjížďku od Radnice města Ostravy na Landek.

Děkujeme za pochopení

Informační materiály:

 

Petr Havránek Autor článku: