;

Zábavu, poučení i přehršel informací o ekologické dopravě a činnosti vedení města nabídl Den otevřených dveří Radnice města Ostravy, uspořádaný u příležitosti svátku 28. října.

wp_20161028_13_18_21_proV pracovně primátora debatoval se zájemci o prohlídku radničních reprezentačních prostor primátor Tomáš Macura, v síni rady města je vítal statutární zástupce primátora, náměstek Michal Mariánek. Hovořilo se o problematice dopravy, stavu komunikací, oživování městského centra, o investicích, plánech a záměrech a vůbec o všem, co Ostravany pálí nebo zajímá. Akce měla už tradičně úspěch, zúčastnily se jí stovky, možná tisíce lidí. Prohlédnout si radnici v doprovodu průvodce stihlo okolo 500 osob, výhled z radniční věže si vychutnalo 750 zájemců.

wp_20161028_14_17_00_proPro všechny účastníky byl na Prokešově náměstí připraven doprovodný program projektu Zdravě po Ostravě, který propaguje ekologické způsoby dopravy po městě. Kromě informací o projektu a možnosti diskutovat s koordinátorem projektu si návštěvníci mohli vyzkoušet, jak se jezdí v nejmodernějších elektromobilech, důkladně si prohlédnout a seznámit se s parametry vozidel Dopravního podniku Ostrava, které jsou poháněny elektřinou nebo CNG. Cyklisté využili možnosti zavést své kolo do registru Městské policie Ostrava a opatřit jej „syntetickou DNA“. Další zábavné aktivity na téma ekologické dopravy a elektromobility připravila Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Dolní oblast Vítkovice. Ti, kteří se vypravili na cyklojízdu do Zoologické zahrady Ostrava s „hrstí“ žaludů nebo kaštanů, získali volné vstupenky na nedělní komentovanou prohlídku ZOO.

U našeho stánku jste s námi diskutovali mimo jiné o možnosti zavedení parkovacích domů pro cyklisty, o vašich pocitech z rozvoje cyklistické dopravy a někteří nám nadšeně sdělovali své zážitky z jízdy elektromobilem.

Petr Havránek Autor článku: