;

Centrum Ostravy se v sobotu 28. května 2016 stalo dějištěm Českého běhu žen, na kterém se letos poprvé občané setkali s Čistým areálem projektu Zdravě po Ostravě.

cbz_11_behTratě vedly ulicemi Jantarová, přes náměstí Biskupa Bruna, po nábřeží k hradní lávce a ulicemi K Trojhalí a Na Karolině. Cílem 4. ročníku závodu bylo, stejně jako v minulých letech, bavit se pohybem, aktivně trávit volný čas a udělat maximum pro své zdraví. Akci zahájil primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura.

Hlavní myšlenkovou linií akce je zdravý pohyb, a to nejen běh – Ostrava totiž u této příležitosti představila zajímavé formy alternativní dopravy. Stalo se tak v rámci kampaně Zdravě po Ostravě, spolufinancované Státním fondem životního prostředí České republiky (www.sfzp.cz) a Ministerstvem životního prostředí (www.mzp.cz).

Společnost EKOVA v jednom ze stánků představila unikátní elektrobus s dlouhým dojezdem, který by se do budoucna mohl stát běžnou součástí flotily Dopravního podniku Ostrava náhradou za autobusy, které ještě nejsou přebudovány na pohon CNG. Ekova Electron je 12m plně nízkopodlažní elektrobus nabízený ve dvou- a třídveřovém provedení. Jeho přepravní kapacita je 90 cestujících, z toho 28–30 sedících, a celková hmotnost 18 t. Zdrojem energie jsou lithium-iontové trakční baterie, dodávané variantně v kapacitě 190 kWh nebo 265 kWh a umístěné v boxech v zadním převisu a na střeše. Nízkopodlažní elektrobus Electron je na jedno nabití schopen ujet až 200 kilometrů. Na prohlídku interiéru elektrovozu se nechalo zlákat přes 300 lidí.

cbz_09_stan_akceNávštěvníci se dále mohli zastavit u tzv. pocitové mapy, která byla v dalším ze stánků, a na nich zaznačit místa, kde se v Ostravě cítí dobře a místa, která podle jejich názoru potřebují dále rozvíjet. Mohli se také touto formou vyjádřit k dopravě ve městě.

Doprovodný program českého běhu žen s dopravní tématikou navštívilo téměř 1100 zájemců.

Petr Havránek Autor článku: