;

Ať už jezdíme autem, na kole, městskou hromadnou dopravou nebo chodíme pěšky, volba je vždy na každém z nás. Každodenním rozhodováním o tom, jaký způsob přepravy zvolíme, ovlivňujeme zdraví své a svých blízkých, kvalitu ovzduší, které dýcháme i naplněnost vlastní peněženky.

Jaké jsou výhody či nevýhody jednotlivých dopravních prostředků? Proč dát přednost raději tramvaji před automobilem? I na tyto otázky chce odpovědět aktuálně běžící projekt Zdravě po Ostravě. V neděli 18. prosince se v Ostravě uskuteční v jeho rámci den s názvem Nech auto doma! Akce potrvá od 10 do 18 hodin a má motivovat občany k využívání jiných způsobů dopravy, než je osobní automobil.

Hlídky projektu Nech auto doma budou oslovovat občany s poděkováním za pozitivní postoj k čisté dopravě, např. pro cestující ve vozidlech MHD a podobně upozorňovat i řidiče automobilů na prospěšnost změny způsobu dopravy (např. při vystupování na parkovišti). Budou se orientovat na předem vytipovaná místa s výskytem cestujících MHD a řidičů osobních automobilů (zastávky MHD, parkoviště). Dále se také bude „hlídka“ pohybovat po centru Ostravy v oblasti Masarykova náměstí, s cílem oslovit co největší skupinu lidí.

Petr Havránek Autor článku: