;

S příchodem zimy a sychravého počasí většina cyklistů své kolo zazimuje. Jestli ale bez cyklistiky nemůžete být ani nyní, máme pro vás několik užitečných rad.

Buďte vidět!

Pamatujte, že baterie svítilen se v chladném počasí rychleji vybíjí. Mějte proto po ruce náhradní a pokud používáte dobíjecí baterie, dobíjejte častěji. Používejte svítilny s vydatnou svítivostí.

Nezapomeňte také na reflexní prvky, na kole, na oblečení i batohu!

Správně obujte!

Pokud zrovna pojedete ve sněhu, nebo dokonce ledu, je vhodné použít, podobně jako u automobilů, speciální pláště se zimním vzorkem, nebo pláště opatřené hřeby. Pro extrémní podmínky existují i speciální řetězy na kola. Pamatujte také, že pro různě povrchy se doporučuje různý tlak v pneumatikách (na sypkém a měkkém povrchu je lepší trochu nižší tlak).

Myjte!

Jestli je pravidelné mytí kola v letním období důležité, tak v zimě je to nezbytnost.

Mažte!

Aby vaše jízda byla nehlučná, je potřeba řetěz a převody mazat častěji než v létě. Je dobé mít trochu oleje vždy po ruce.

Vhodné je také vhodným prostředkem mazat upínací mechanismus pedálů a některé části brzd. Nikdy ale nemažte brzdové desky a ráfky!

Sušte!

Sedlo a madla řídítek jsou v zimě vystaveny častěji vlhku, po jízdě je proto vždy osušte suchým hadříkem. Zkrátíte tím dobu jejich schnutí a prodloužíte jejich životnost. Při parkování venku tyto části chraňte proti navlhnutí vhodným obalem.

Zvolte vhodné blatníky!

Pevně uchycené (celokolové) blatníky odvedou v létě velmi dobrou práci, v zimě se však mohou stát velkým problémem. Vyměňte je proto raději za nasazovací plastové. V případě jízdy ve sněhu se sněhu z kola snadno zbavíte.

 


Rady jsme si vypůjčili z článku 7 Easy Ways to Winterize Your Bike, zveřejněného na serveru http://www.bicycling.com.

Petr Havránek Autor článku: